Tesisatta Ses Yalıtımı Nedir?

12-10-2023 13:13
 Tesisatta Ses Yalıtımı Nedir?
Gürültüler tesisat üzerindeki çapraz boru geçişleri, bitişik tesisatlar ve temas ettiği yapı bölümleri aracılığıyla yapıya iletilebilir.

Bina tesisatından kaynaklanan gürültüler, teknik tedbirler alınmadığı takdirde komşu hacimlerde şiddetli seslere neden olacaktır.

Bu tip tesisata; sıhhi, pis su, havalandırma ve klima, ısıtma tesisatları örnek olarak verilebilir. Su tesisatları armatür veya tesisattan iletilen ses, tavan ve duvarlar vasıtasıyla çok uzak bina hacimlerine kadar iletilebilir.

Hava doğuşlu seslerin yayılmaması için ya ağır malzeme kullanılmalı veya ses yutucu malzeme ile kaplanmalıdır.

Katı doğuşlu sesin iletilmesini önlemek için de katı malzemenin katı malzeme ile direkt temas etmemesi gerektiğinden araya ses yutucu nitelikte fakat belirli basınca dayanımlı esnek bir malzeme (mineral yünler -camyünü, taşyünü) konulmalıdır.

Mesela tesisatın döşemeyi veya duvarı delip geçtiği yerdeki boşluklar montajdan sonra betonlanarak kapatılmakta, böylece gürültünün oluştuğu katı malzeme olan boru, yine katı malzeme olan betonla temas ettirilmiş olmaktadır.

Geçişlerde bu teması önlemek için tesisatın döşeme veya duvar kalınlığı kadar olan kısmına dinamik sertliği düşük ses yutucu prefabrik boru yalıtım malzemesi ile yalıtılabildiği gibi, yangın güvenliği de göz önünde tutulduğunda camyünü, taşyünü ile de yalıtım mümkündür. Böylece katı doğuşlu ses iletimi önlenmiş olacaktır.

Pis su tesisatlarının aşırı derecede yüklenmesi ile bölme duvar ve tavan boru geçişlerinden kaynaklanan seslerde bunlara dahildir. Kanal içinden geçen pis su tesisatının neden olduğu ses yayılımı kanal içlerinden ses yutucu iç kaplamalar vasıtasıyla emilmelidir. 
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.